Kako da znamo da li je beba na putu? Ovo je najveća verovatnoća za začeće

Kristina LJubisavljević

23. 01. 2023. 000000 09:00

Foto: Shutterstock

Planiranje i spontanost vrlo retko u životu mogu da idu zajedno. Ipak u jednoj najvažnijoj životnoj situaciji je potrebno napraviti balans između njih dve. To je planiranje trudnoće, koja se najpre desi kada do nje dođe spontano. Ipak, u današnje vreme planiranje kao da je preovladalo, pa se proširenje porodice često prilagođava svemu ostalom, a spontanost se sve više gubi. Kada se svemu tome doda kakav način života preovladava u svim slojevima društva, pa i uzrastima, nije čudo što se potomstvo danas sve manje ostvaruje.

Briga o bebi i pre trudnoće

Kada se trudnoća planira, i to u onom dobro smislu gde roditelji vode računa o svom zdravlju i zdrvlju deteta, obično se odlazi lekarima da se ustanovi zdravstveno stanje. No, na to se ređe odlučuju oni koji nemaju zdravstvenih tegoba. Ipak, kako je sve više majki i očeva u nešto zrelijoj životnoj dobi u reproduktivnom smislu, veća je šansa da neki zdravstveni problemi postoje. Dodatno se preporučuje da se sa žena sa ginekologom posavetuje o tome kako se o bebi može brinuti i pre njenog začeća. To se uglavnom svodi na ono što pre svega buduća majka treba da uradi. U najvećem broju slučajeva to su samo suplementi koji su važni za najraniji razvoj deteta.

Računanje plodnih dana pokazuje najveće verovatnoće za začeće

Sve žene su u pogledu reprodukcije različite – kod nekih menstrualni ciklus traje kraće, kod nekog duže. Jesno je svima zajedničko – svaka žena treba da vodi evidenciju o tome kada ciklus počinje i završava. Najpre da bi ginekolog mogao da prati zdravlje žene (obavezno pitanje na pregledima je dan poslednje menstruacije i na koliko je pacijentkinja dobija). Praćenje ovulacije je takođe razlog da se vodi taj ženski kalendar. Ovulacija je vremenski period od 12 do 24 časova u kom žena dostiže vrhunac svoje plodnosti. Ukoliko se tada oplode jajne ćelije, u najvećem broju slučajeva dolazi do trudnoće (pod pretpostavkom da nema zdravstvenih prepreka da se ostane u drugom stanju). Računanje plodnih dana možda oduzima onu pomenutu spontanost, ali šanse da se u tom period zatrudni ne mogu biti veće.

Saveti za održavanje trudnoće – broj jedan izbegavati stres

Kada je do začeća došlo, predstoji dug put koji obično traje devet meseci, u kom roditelji, naročito buduće majke, pre svega treba da uživaju. Mnogo lakše reći nego učiniti, ali barem tome treba težiti. Stres je nezaobilazni deo života i čini se kao da mu ne možemo pobeći, ali ipak, treba ga izbegavati što više kada jedno malo biće raste u maminom stomaku. Zna se koliko stres utiče na imunitet, a koliko je bitno zdravlje majke i zbog nje same i zbog deteta. Nikakvi suplementi ne mogu da nadomeste hormone sreće koji se prirodno stvara i koji je odgovoran i za funkcionisanje odbrambenog sistema organizma. Umerena fizička aktivnost, u dogovoru sa ginekologom koji vodi trudnoću doprineće da meseci iščekivanja bebe budu za pamćenje po tome što su ispunjeni srećom, a ne strahom i zebnjom