Pevač za kojim Balkan i danas plače: Toše Proeski bi danas napunio 42 godine

Kristina LJubisavljević

25. 01. 2023. 000000 15:30

Foto: Milena Anđela

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Kruševu u Makedoniji. Iako je bio posvećen muzičkoj karijeri, uporedo je završavao i fakultet, pa je diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata iz svoje generacije.

Karijeru je započeo dok je još bio u srednjoj školi, na na muzičkoj manifestaciji “Melfest”, na kojoj je pobedu odneo numerom “Yesterday” grupe “The Beatles”.  Dve godine kasnije objavio je i prvi album, “Negde u noći”, a odmah potom održao i prvi solistički koncert. Srpsku publiku Toše je osvojio pesmom “Čija si”, 2003. godine, koja je i danas, nakon 20 godina rado slušana.

Nije bilo pesme koju je otpevao, a da nije došla do srca publike i postala omiljena. U planu je bila i inostrana karijera, pa je počeo da snima pesme na engleskom jeziku. Onda se desila tragedija od koje je Balkan zanemeo.

Poginuo je 16. oktobra 2007. godine na autoputu A3, na putu iz Skoplja za Zagreb. Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Toše je preminuo na licu mesta, dok je njegova menadžerka, LJiljana Petrović, zadobila lakše telesne povrede.

Sahranjen je u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti.