Po receptu naših baka: Neodoljive KNEDLE SA ŠLJIVAMA- Poslastica u kojoj uživaju sve generacije (RECEPT)

Jelena Knežević

30. 01. 2023. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Ako ne znate koju poslasticu da spremate, knedle sa šljivama su uvek odgovor. U njihovom ukusu uživaju i mlađe i starije generacije. U Vojvodini ih zovu i gomboce, a taj naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.

Sastojci:

  • 700 grama krompira
  • 500 gr šljiva
  • 1 l vode
  • 2 jaja
  • malo cimeta
  • 5 grama soli
  • 400 gr brašna
  • 200 gr prezli
  • 200 gr šećera
  • 150 ml ulja

Priprema:

  1. Krompir skuvajte i dobro ocedite. Kada se malo ohladi, izgnječite ga tako da ne ostanu grudvice.
  2. Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo.
  3. Zasecite šljive do polovine, pa u svaku ubacite malo cimeta i šećera.
  4. Od dobijenog testa oblikujte pljosnate krugove u koje ćete stavljati šljive.
  5. U međuvremenu stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Knedle spuštajte u kipuću vodu.
  6. Kada isplivaju na površinu, knedle su gotove.
  7. Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite još dva-tri minuta na manjoj temperaturi. U propržene prezle dodajte šećer, pa smesu izučite u dublji tanjir i uvaljajte knedle.
  8. Na dno posude u koju ćete ređati knedle pospite malo prezli i šećera. Ređajte lnedle, a ukoliko vam preostane šećera i prezli, pospite ih po vrhu poslastice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU