Kako se prave SRPSKE KROFNE: Dva sastojka ih razlikuju od drugih

Kristina LJubisavljević

07. 02. 2023. 000000 07:30

Foto: Shutterstock

Receti za testo se razlikuju u detaljima, svaka domaćica ima neki svoj, a ove srpske će vas oduševiti. Ovo je starinski recept za omiljenu poslasticu koja se pravi sa mašću, a u nju se dodaje i rendana korica limuna koja daje divnu aromu. Bogato ih uvaljajte u prah šećer, a umesto toga možete da ih napunite domaćinskim džemom. 

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 žumance
  • 1 kašika masti
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kasicice soli
  • korica limuna
  • oko 500 g brašna

Priprema:

Mleko zagrejte, pa dodajte izdrobljeni kvasac. Lepo rastvorite, pa ostavite 5 minuta da se aktivira. Dobro umutite mast sa šećerom, pa dodajte žumance, rendanu koru limuna, so, mleko i na kraju umešajte brašno. Umesite glatko testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 40 minuta. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga na nekih 7-8 mm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Zagrejte ulje, ali ne previše kako krofne ne bi izgorele. Spustite ih i poklopite, pa kada ih okrenete pržite bez poklopca. Gotove uvaljajte u prah šećer.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU