Čokoladni čizkejk sa orašastim plodovima: Užitak za sva čula koji morate probati već danas (RECEPT)

Jelena Knežević

01. 02. 2023. 000000 12:40

Foto: Shutterstock

Čizkejk je najpopularniji dezert na bazi sira, a iako postoje složene varijante, osmišljeno je mnogo brzih i jednostavnih recepata.
Ovaj sočni kolač savršen je spoj svežeg sira, obično rikote, maskarponea ili krem-sira, i mekane korice od keksa ili tankog biskvita.

Varijanta koju vam mi danas predstavljamo je upravo čizkejk koji se ne peče, od mlevenog keksa i sa mešavinom sira i čokolade, a njegov ukus se i voli i dugo pamti.

Sastojci:
  Za koru

  • 100 grama margarina
  • 150 grama mlevenog keksa
  • 2 kašike kakao praha
  • šaka mlevenih lešnika, kikirikija ili oraha

  Za fil:

  • pola kilograma maskarpone sira
  • 300 grama čokolade za kuvanje
  • 200 grama šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • orašasti plodovi po želji
  • topljena čokolada po ukusu

Priprema:

  1. Pomešajte otopljeni margarin sa mlevenim keksom i mlevenim orašastim plodovima, pa to utisnite u kalup, prethodno obložen pek-papirom.
  2. Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag, pa dodajte sir i šećer u prahu i nastavite da mutite. Otopite čokoladu na pari, pa dodajte i nju kad se malo prohladi.
  3. Pažljivo promešajte, pa prelijte koru od keksa i margarina.Pospite seckanim orašastim plodovima i topljenom čokoladom.
  4. Stavite u frižider da se stegne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU