Najpopularniji TART SA JABUKAMA I KARAMELOM: Kolač koji svi vole spremljen po baka Jelinoj recepturi (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

11. 03. 2023. 000000 10:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za tart sa jabukama i karamelom. Kolač omiljen mnogim generacijama.

Potrebno je:

  • 200 gr brašna
  • 1 kafena kašičica praška za pecivo
  • 100 gr maslaca
  • 1 jaje
  • korica limuna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kg očiščenih prokislih jabuka
  • 2 kašike šećera za karamel
  • 100 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike marmelade mešane

Priprema:

  1. U brašno dodati prašak za pecivo izmešati, dodati razmekšan maslac, žumanca, kašiku šećera i koricu limuna i zamesiti testo.
  2.  U pleh širine 24 cm stavimo pek papir obeležimo ivice, pa na njega razvijemo testo tako da imamo i ivice sa strane na tepsiji (prikazano u videu).
  3.  Dno testa namazati marmeladom, a jabuke iseći na kriške i ređati ih u krug da se popuni dno.

  4. Posuti malo šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-35 min da se jabuke lepo ispeku. 

  5. U šerpu istopiti šećer da se karamelizuje, pa dodati mleko da malo vri i istopi se pržen šećer. Vruć kolač preliti karamel mlekom. Ostaviti da upije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU