Hrana koju ne bi trebalo ZAMRZAVATI: Temperatura ispod nule uništava može im promeniti svojstva i sastav

Jelena Knežević

11. 02. 2023. 000000 09:20

Foto: Shutterstock

Dijetolog Marija Muhina ističe da nije poželjno da čuvamo pojedine namirnice u zamrzivaču. Niske temperature mogu promeniti njihov sastav:

- Ne preporučuje se zamrzavanje zeljastog povrća i začina. Na taj način im se uništava hlorofil, gube se vitamini i antioksidativna svojstva namirnice. Ostaju samo vlakna - rekla je Marija.

Zamrzavanje, a nakon toga odmrzavanje mogu negativno da utiču na nutritivnu vrednost povrća bogatog vodom:

- Nikada ne bi trebalo da zamrzavate povrće bogato vodom - krastavce, paradajz, tikvice. Biće kao guma - nakon odmrzavanja će izgubiti strukturu i elastičnost - objasnila je.

Mlečne i proteinske proizvode ne bi trebalo skladištiti u zamrzivač:

- Tokom zamrzavanja dolazi do pucanja proteinskih veza, denaturacije proteina. Nikada ne bi trebalo da zaledite fermentisane mlečne proizvode, jer ćete posle otapanja dobiti nekvalitetnu namirnicu, nešto nalih kefiru sa tragovima surutke - zaključila je Muhina.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU