Socijalna izolacija povećava rizik od DEMENCIJE ZA SKORO 30% ODSTO: Naučnici otkrili iznenađujuće činjenice

Jelena Knežević

11. 02. 2023. 000000 17:30

Foto: Shutterstock

Senilnost ili demencija odnosi se na širok dijapazon moždanih oboljenja koja su glavni uzročnik nemogućnosti pamćenja, učenja, dugoročnog razmišljanja, svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu. Posebno je karakteristična za stariju životnu dob.

Najpoznatija vrsta demencije jeste Alchajmerova bolest, a velika je učestalost i Parkinsonove bolesti. Demencija je sve češći problem starijih osoba - zbog toga se tom temom bave brojne studije i istraživanja.

U novoj studiji koja je objavljena u "Journal of American Geriatrics Society " istraživači su otkrili da socijalna izolacija povećava rizik od razvoja demenciju. Zbog toga je društvena interakcija jedan od glavnih preduslova za očuvanje kognitivnih sposobnosti.

U ovoj studiji koja je trajala devet godina učestvovalo je 5022 ljudi starijih od 65 godina. Otprilike jedna od četiri osobe bila je društveno izolovanija, odnosno oni su imali kontakt sa drugima.

Rezultati su pokazali da je socijalna izolacija povećala rizik od demencije za čak 28%. Druženje i socijalizacija ima veliki uticaj na kognitivno zdravlje. Pogotovo je za kognitivno zdravlje važno igranje društvenih igara, učenje novih veština, jezika.

Zato se društvena povezanost smatra jednim od važnih preduslova za očuvanje kognitivnih funkcija.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU