DUH TITANIKA: Retki video snimci prikazuju ronjenje do olupine Titanika, u ekspediciji iz 1986.godine (VIDEO/FOTO)

Magazin Praksa

17. 02. 2023. 000000 21:00

Photo: Profimedia

Video snimak, koga veći deo javnosti do sada nije imao prilike da vidi, snimljen je samo nekoliko meseci nakon što su istraživači pronašli olupinu u septembru 1985.godine. Više od 1500 ljudi je poginulo, kada je Titanik, na putu od Sautemptona ka Njujorku, tokom svog prvog putovanja potonuo u severnom Atlantiku 15.aprila 1912. nakon što je udario u santu leda.

Foto: Printskrin/ Woods Hole Oceanographic Institution

Okeanografski institut "Woods Hole", objavio je nikad viđene fotografije i snimke, kada je prvi put snimljen izbliza. Olupina broda leži na dubini od oko 12.500 stopa, oko 370 nautičkih milja južno- jugoistiočno od obale Njufaundlenda. Pramac je i dalje prepoznatljiv, po mnogim delovima očuvanog enterijera, uprkos dotrajalosti i oštećenjima na morskom dnu. Nasuprot tome, krma je potpuno uništena.

Foto: Profimedia

Tokom zarona u julu 1986.godine, napravljeni su snimci podmornice sa ljudskom posadom, i malog broda na daljinsko upravljanje sposobnog da manevriše kroz uske prostore.

Sada se 80 minuta neisečenog snimka pojavilo na YouTube-u. Zrnaste crno-bele slike prikazuju pramac broda i ograde duž jedne od njegovih paluba, između ostalih asepakata čuvenog putničkog broda.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU