Problem je u načinu spremanja: Kardiolog upozorio na najgore priloge iz RESTORANA BRZE HRANE - Izbegavajte ih maksimalno

Jelena Knežević

19. 02. 2023. 000000 17:00

Foto: Shutterstock

Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kisok ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vvremena na vreme to je prihvatljivo.

Ali, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbegavati u širokom luku, pogotovo što neretko pojedemo više nego što smo hteli.

Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje biste svakako trebalo da preskolite jer se pripremaju se u dubokom ulju:

- Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara - upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar, pa dodaje:

- Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je preterano, dovodi do hemijske neravnoteže u telu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umereni.

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput nedeljno, imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.

Ovde nije problem u namirnici, već u načinu pripreme - krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU