Liste stomatoloških usluga su izrazito dugačke, ali šta je to što se od intervencija najčešće radi

Jelena Knežević

20. 02. 2023. 000000 09:06

Foto: Shutterstock

Izaberite dobrog stomatologa

Iako stomatolozi treba da pre svega razmišljaju o zdravlju zuba pacijenta, neretko se susrećemo sa onima koji stavljaju svoju zaradu na prvo mesto. Tako se pravi razlika između dobrih i, blago rečeno, manje dobrih zubara. I kada smo u nedoumici kako da izaberemo onog najboljeg, moramo obratiti pažnju na mnoge stvari. To ne znači da treba da budemo zubari umesto zubara, nego da budemo informisani i da znamo da prepoznamo onog zubara koji će nam odgovarati i onog kog treba da se klonimo.

Kako biti siguran da ste izabrali onog za kog važi da je najbolji zubar u Beogradu

Mnogima, kada su zubari u pitanju, bude najvažnije da im stomatološka ordinacija bude blizu i da je dostupna gotovo u svakom momentu. Isto tako, gotovo pođednako, važno je da ta ordinacija bude ugledna i da se ona ističe po higijeni i urednosti koja se u njoj neguje. Jako loš utisak može ostaviti neuredna i aljkava ordinacija. Zato, pre nego što izaberete stomatologa, treba ga prvo upoznati, kao i mesto na kome on radi. Takođe, sama opremljenost ordinacije dosta utiče na celokupnu sliku – ukoliko se koristi tehnologija i aparati koji su poslednja reč nauke, to uliva sigurnost da će svaka intervencija biti sprovedena propisno i najbolje moguće. Naravno, ništa bez veštine u rukama stomatologa, koji pored toga treba da zna s pacijentima. Mnogo je onih koji se odlaska stomatologu plaše, a najbolji zubar u Beogradu zna da napravi prilagođen pristup pacijentu i ukloni te iracionalne strahove.

Zubni plak – uzrok mnogih oboljenja zuba

Svako ko odlazi jednom u šest meseci na preventivne preglede stomatologu, zna da je obavezno skidanje kamenca standardna procedura. Zubni plak uzrokuje mnoga stomatološka oboljenja, jedan od najčešćih – karijes, kao i dalje oboljenja desni, pa i gubitak zuba na kraju. Skidanje kamenca se zato preporučuje makar jednom godišnje, pa čak i onima koji misle da nemaju problem sa njegovim pojavljivanjem. Ukoliko je pacijent pušač, svakodnevno konzumira namirnice koje pogoduju pojavi zubnog plaka, takve intervencije se rade i češće.

I kod stomatologa se rade hijaluronski fileri – cena je ponekad i povoljnija

Danas je stomatolog i onaj ko je zadužen za celokupan izgled osmeha, koji podrazumeva zdrave zube, njihovu belinu i ujednačenost, ali i izgled usana i bora oko njih. Zato mnogi stomatolozi u svoju ponudu uvršćuju i tretmane protiv bora. To su uglavnom hijaluronski fileri cena kao pogodnost ako se radi u kombinaciji sa nekim zahvatom na zubima. Važno je napomenuti da je to potpuno prirodna estetska intervencija, i da se sa njom gotovo ne može dobiti neprirodan izgled, naročito ako dolazi iz ruku dobrog stomatologa. Cilj je pre svega zdrav i zadovoljan  pacijent, koji neguje svoje celokupno zdravlje time što o zubima vodi brigu, kao i o svom spoljašnjem izgledu.