DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI: Nije crveno slovo, ali je važan praznik među Srbima

Kristina LJubisavljević

26. 02. 2023. 000000 06:30

Foto: SPC

Prema crkvenom kalendaru, danas nije crveno slovo, ali je krsna slava i veliki praznik među Srbina.

Današnji dan posvećen je osnivaču srpske države i utemeljivaču pravoslavlja u srpskom narodu, Svetom Simeonu Mirotočivom, odnosno Stefanu Nemanji kako se zvao pre nego što se zamonašio.

Bio je osnivač srpske vladarske loze, dinastije Nemanjića, a umro je na današnji dan 1200. godine. Vladao je istočnim srpskim zemljama. Kada je uspeo da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika Srpske pravoslavne crkve.

Kad je utvrdio državu i pravoslavnu veru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod sina, monaha Save. Zajedno počinju obnovu manastira Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara. U manastiru studenica i danas se nalazi loza koju je zasadio Sveti Simeon. U narodu se veruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast. Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU