Ako imate problema sa prekomernim opadanjem kose, možda je problem u HRANI: Izbacite jednu vrstu namirnice koja može pogoršati ovaj probem

Jelena Knežević

27. 02. 2023. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

Opadanje kose može biti posledica različitih uzroka - hormonske neravnoteže, stresa, nepravilne ishrane, a lekar bi trebalo da utvrdi tačan razlog.

Međutim, stručnjaci su posebno izdvojili jednu vrstu namirnica koja može pogoršati problem proređivanja kose, a to je masna hrana.

Hrana sa visokim udelom masti nije dobar saveznik ni vitke linije, ali ni zdravog kardiovaskularnog sistema. OSim toga, rezultati istraživanja iz 2021, objavljeni u časopisu „Nature“, otkrili su da konzumiranje ove hrane, poput prerađenog mesa i svega prženog, takođe može da doprinese gubitku kose.

Ovde treba napomenuti da tu ne spadaju zdrave masti koje se nalaze u ribama poput lososa, orašastim plodovima i avokadu, koje su zapravo dobre za naš organizam.

Masna hrana može da poremeti ciklus rasta kosa

Tokom određenog vremenskog perioda, normalno je da kosa prođe kroz proces pojačanog opadanja:

„Folikul dlake prirodno se kreće između rasta i stagniranja. Tokom faze rasta, matične ćelije folikula dlake se aktiviraju kako bi ga regenerisale i podstakle rast“, piše „Science Daily“. 

Međutim, eksperiment sproveden na miševima po kazalo je da „stres izazvan gojaznošću, kao što je onaj izazvan ishranom sa visokim sadržajem masti“ može da iscrpi matične ćelije folikula dlake i poremetiti uobičajen ciklus rasta kose.

Kada se ciklus poremeti na ovaj način, ćelije ne uspevaju da se aktiviraju, a nove vlasi ne rastu. To dovodi do ubrzanog gubitka kose.

Do istog zaključka došli su istraživači sa Medicinskog i stomatološkog univerziteta u Tokiju - nezdrava ishrana može pospešiti gubitak kose.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU