Postoji dobar razlog zašto luk ne bi trebalo da čuvate u frižideru: Možete mu skratiti rok trajanja

Jelena Knežević

06. 03. 2023. 000000 11:20

Foto: Shutterstock

Čim se vratimo iz prodavnice, većinu namirnica refleksno stavljamo u frižider. Ako spadate u one koji i luk stavljaju u odeljak za povrće u frižideru, pravite grešku.

“Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”,  objašnjava kuvarica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promene testure luka, pa on postaje gnjecav.

Najbolje bi bilo da ga čuvate u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazdih, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suvo mesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.

Postoji još jedna česta greška. Nakon kuvanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU