Važno je šta ćemo jesti za doručak: Nutricionistkinja objašnjava koje namirnice treba da izbegavate, iako ih većina konzumira na prazan želudac

Jelena Knežević

07. 03. 2023. 000000 07:00

Foto: Shutterstock

Nutricionisti dele mišljenje da doručak nikako ne bi trebalo izbegavati. Podjednako je važno i kojim namirnicama ćete započeti dan. Osim zbog uticaja na zdravlje, izbor hrane je važan i zbog energije koju nam daje (ili oduzima).

Ono u čemu mnogi greše jeste započinjanje dana kroasanima i drugim pecivima. Pojedini nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati, kao i teška proteinska hrana mogu dovesti do osećaja umora:

- Kao rezultat, čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog čega se organizam izmori - objašnjava nutricionistkinja Anđelika Duval.

Čak ni pojedine vrste kaša nisu dobar izbor po mišljenju nutricionistkinje Duval, iz razloga što su pune jednostavnih ugljenih hidrata:

- Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor - nastavlja dr Duval.

Ona takođe smatra da bi trebalo izbegavati žitarice koje se prelivaju vodom, već da treba jesti one žitarice koje se kuvaju:

- U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti će do ručka sigurno potrajati.

Upozorila je na kraju da ne treba nasedati na pojedine reklame:

- Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti - brzi ugljeni hidrati, koji se ne preporučuju - zaključila je.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU