DANAŠNJI PETOGODIŠNJACI VEROVATNO ĆE ŽIVETI DO 100 GODINA: Nauka otkriva, kakav će njihov život biti?

Magazin Praksa

07. 03. 2023. 000000 21:00

Photo: Shutterstock

Petogodišnja Pegi Hokins želi da bude pingvin kada poraste. Čak i u njenom uzrastu, ona zna da je to malo moguće. Ali pošto je pragmatična, ima podršku njene razigrane vizije budućnosti. Ovu veselu Britanku odražavaju entuzijazam i nesputana mašta. Iako ona neće postati pingvin, nešto skoro isto tako zbunjujuće je skoro izvesno: Pegi Hokins će doživeti 100 godina, prenosi National Geographic.

Odeljenje Ujedinjenih nacija za stanovništvo predviđa, da će očekivani životni vek pri rođenju u svetu biti preko 77 godina 2050.godine. Ovo je povećanje od oko 31 godina, tokom jednog veka. To znači život ispunjen svakodnevnim tehnološkim napretkom - i novim načinom razmišljanja o školi, poslu i penziji.

Prema demografiji, današnji petogodišnjaci imaju veće šanse nego ikad da dožive stotu, a do 2050. to će verovatno biti norma za novorođenčad u bogatijim zemljama, kao što su Sjedninjene Države, Evropa i delovi Azije. Ta dugovečnost znači da će Pegi, i drugi iz njene generacije, živeti živote koji nisu samo duži, već suštinski drugačiji od života njihovih roditelja, baka i deka.

Foto: Shutterstock

''Ono što nas brine u vezi sa dugim životnim vekom je starenje'', kaže Endru Skot, profesor i ko-autor.

''Ukoliko ljudi žive duže, u proseku duže su zdravi.''

Vek medicinskog napretka, već je produžio životni vek, dok poboljšanje obrazovanja, rastući prosperitet i veći izbor žena, smanjuju stopu fertiliteta, navodi NatGeographic. Svetska populacija je u novembru dostigla osam milijardi, a stopa rasta usporava, a očekuje se da će broj dostići vrhunac sredinom veka, a zatim početi da se smanjuje. 
Na pomolu je manje naseljen svet u kome žive stariji ljudi.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU