Da li ste znali šta zanči "DRAGIČKA": Reč koju upotrebljavamo za srećne vesti krije jako zanimljivu priču

Isidora Čolaković

19. 03. 2023. 000000 07:30

Foto: Shutterstock

U svakodnevnom govoru možemo čuti razne uzrečice i poštapalice. Neki izrazi su se ustalili u narodu i gotovo svi ih koriste, ne razmišljajući o tome šta oni zapravo znače.

Jedan od takvih izraza jeste čuveno "Kaži Dragička!", koji se koristi onda kada nekome želimo da saopštimo neku lepu vest.

Od desetak prolaznika koje anketirala ekipa emisije "300 čuda", znala je u kojim situacijama se upotrebljava reč "Dragička", ali niko nije znao odakle ona potiče i šta je njeno pravo značenje.

Ova reč potiče iz starog Beograda, kada je u glavni grad došla jedna dama iz provincije koja je sa sobom ponela provincijsko vaspitanje. Volela je da prenosi tračeve. Ona, međutim, nije prenosila loše vesti, veće samo one lepe i radosne.

Pomoću svojih socijalnih veština, brzo je dospela u elitno društvo i trčala od jedne do druge osobe prenoseći razne pikanterije. Postala je jako popularna.

Ova dama koja je uživala u trač partijama prezivala se Dragić. Neki su joj zavideli na popularnosti i pokušali da joj budu konkurencija, ali ljudi su počeli da sumnjaju u verodostojnost vesti koje dobijaju. Zato je ustanovljena šifra koja kad se izgovori potvrđuje da je vest istinita. Šifra je glasila: "Dragićka". Jednom je neko izgovarajući šifru pogrešio i rekao: "Dragička" . Od tada do danas u narodu se ustalio običaj da se pre nego što se kaže lepa vest izgovori: "Dragička".

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU