Žerbo kocke: Preukusna poslastica, koja mami raskošnim izgledom (RECEPT)

Magazin Praksa

21. 03. 2023. 000000 13:30

Potrebno je za testo:

- 20 g kvasca

- 1 dl mlake vode

- 2 kašike šećera

- 200 g margarina

- 400 g brašna

- 1/2 kašičice sode-bikarbone

Za fil:

- 200 g mlevenih oraha

- 200 g šećera u prahu

- 6 kašika džema od kajsija

Za glazuru:

- 150 g čokolade

- 5 kašika ulja

Priprema:

Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa šećerom i malo brašna, pa ostavite da nadođe. Pomešajte brašno sa sodom-bikarbonom, dodajte omekšali margarin, kvasac i umesite testo. Ostavite na toplom mestu da naraste, a zatim ga podelite na tri jednaka dela. Jedan deo rastanjite oklagijom u pravougaonik, a zatim ga zajedno sa papirom stavite na dno četvrtaste tepsije. Premažite koru džemom i pospite polovinom mešavine oraha i šećera (prethodno ih pomešajte). Drugi deo testa takođe razvijte u pravougaonik i stavite preko filovane kore i pospite preostalom mešavinom oraha i šećera. Na kraju sve prekrijte trećim korom, izbockajte je viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Ohlađen kolač prekrijte čokoladnom glazurom i ostavite da se dobro stegne.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU