Zašto je SIR dobar za telo? Ovo je 5 razloga da ga JEDETE SVAKO JUTRO

Kristina Malešević

13. 04. 2023. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Ako sir redovno jedete, imaće samo koristi, jer sir:

Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu

  • Obezbeđuje potrebnu količinu proteina: Sir je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, važne komponente za izgradnju i popravku tkiva u telu.
  • Bogat kalcijumom: Sir sadrži značajnu količinu kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti, zube, mišiće i nervni sistem.
  • Jača imuni sistem: Neke vrste sireva sadrže probiotike, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, inhibiranju rasta štetnih bakterija i smanjenju upale.
  • Pomaže u poboljšanju varenja: Enzimi koji se nalaze u siru mogu pomoći u poboljšanju varenja, ubrzanju metabolizma i povećanju nutritivne vrednosti druge hrane.
  • Povećava sitost: Sir je zasitna hrana koja može pomoći u smanjenju apetita, smanjenju unosa hrane i povećanju sitosti.

Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)

Ali, uprkos brojnim zdravstvenim prednostima sira, vredi zapamtiti da on sadrži mnogo masti i kalorija, pa ga konzumiranje u velikim količinama može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema. Na primer, kod hipertenzije, bolje je izbegavati tvrde i stare sorte, jer sir sadrži dosta soli. Kao i kod svake hrane, važno je koristiti umerenost i jesti sir u razumnim količinama kao deo uravnotežene ishrane.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU