"TEČNO DRVO" PONOS BEOGRADA: Zeleni akvarijum namenjen prečišćivanju vazduha naše prestonice (VIDEO)

Jelena Knežević

07. 04. 2023. 000000 08:16

Foto: Jutjub printskrin/UNDPSerbia

Ovaj jedinstveni projekat u Srbiji osmišljen je upravo u našoj instituciji i sigurno je jedno od odličnih rešenja za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskog sredini kao što je srpska prestonica. Gradsko jezgro je upravo idealno mesto za ovaj jedinstveni akvarijum i tu ima najbolju namenu, a to je da pomogne u smanjenju zagađenosti vazduha u samoj jezgri grada.

Najveći problem današnjice i života u urbanim sredinama jeste akutna zagađenost vazduha protiv kojeg mora da se iznađe rešenje kako bi se problem umanjio. Upravo se alge u ovakvim akvarijumima sa vodom najbolje mogu izboriti i izaći na kraj s tim problemom koji nas godinama muči. Alge koje se nalaze u toj velikoj posudi igraju ključnu ulogu u otklanjanju problema jer su zahvaljujući njihovoj aktivnosti obezbeđeni idealni uslovi da se živi svet oko nas obnavlja.

@cysecor.official

 

♬ original sound - Cysecor

One imaju odlučujuću ulogu u proizvodnji goriva, hemijskih supstanci, hrane, te je iz tog razloga njihova upotreba u biotehnološkim istraživanjima veoma značajna. Interesantno je da su u projekat uključene jednoćelijske slatkovodne alge koje postoje u stajaćim vodama poput jezera i bara širom Srbije.

Sistem ne zahteva posebno održavanje. Naime, dovoljno je na mesec i po dana ukloniti biomasu nastalu deljenjem algi, koja može da se koriti kao odlično đubrivo, sipati novu vodu i minerale, i alge nastavljaju da rastu beskonačno, kažu na Institutu. Ovaj projekat ima za cilj da popularizuje i raširi primenu mikroalgi u Srbiji, jer se one mogu koristiti u prečišćavanju otpadnih voda, kao kompost za zelene površine, za proizvodnju biomase i biogoriva, kao i za prečišćavanje vazduha od izduvnih gasova iz fabrika i zagušenosti vazduha izazvanog gustim saobraćajem.

 
 
 
 

View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urban_Photo_Bioreactor_🌳 (@liquid3_bioreactor)

LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema, preneo je RTS.