Neodoljive Žerbo kocke: Kolač koji se pravi za velike svečanosti, jer osim ukusom, pleni i izgledom (RECEPT/VIDEO)

Magazin Praksa

23. 05. 2023. 000000 09:00

Photo: Bakina kuhinja

Potrebno je:

2 žumanca
150 ml mleka
2 kašike šećera
100 gr margarina ili putera
10 gr kvasca
1/2 praška za pecivo
500 gr brašna T 400
korica limuna

Nadev:
250 gr oraha
6 punih kašika džema
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:
Mikserom umutiti margarin, šećer i žumanca, pa dodati brašno sa praškom za pecivo, mleko, koricu limuna, kvasac, i sve glatko zamesiti. 

Foto: Bakina kuhinja

Podeliti na 4 dela, pa obraditi malo rukom svaku lopticu i staviti u frižider da se ohladi 20 minuta. 
Pleh duguljasti premazati uljem i posuti brašnom  Razviti prvu koru veličine dna pleha, pa staviti na dno. 
Premazati sa dve kašike džema i posuti 1/3 oraha. Staviti odozgo drugu razvijenu koru, i ponoviti džem i orahe. Koru ponovo rukama pritisnuti da kora legne na nadev.

Foto: Bakina kuhinja

Premazati i staviti orahe, i poklopiti četvrtom korom i opet pritisnuti rukama. Ostaviti pokriveno bar 15 minuta i više, pa peći na 200 stepeni 40 minuta. Pokriti i ostaviti da se potpuno ohladi . Posuti vanilin šećerom, i sladiti se. 

Uživajte!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU