Slana i slatka peciva od lisnatog testa: Mekana, mirisna i neodoljivog ukusna - Spremljena po baka Jelinoj recepturi (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

26. 05. 2023. 000000 08:40

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za neodoljiva slatka i slana peciva. Uživaćete u neodoljivom ukusu.

Potrebno je:

  • 200 gr maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica šečera
  • 1 kašičica sirćeta
  • 250 ml vode
  • malo soli
  • 3 lončeta od 250 gr brašna
  • 180-200 gr margarina  omekšanog

Prilog:

  • sir, voće, kulen, kačkavalj

Priprema:

  1. U činiju staviti brašno, dodati jaje, ulje, sirće, so šećer i vodu i zamesiti glatko testo. Ostaviti u frižideru da odstoji 20-30 minuta da se ohladi. Omekšati margarin.
  2. Testo podeliti na 4 dela, obraditi, pa staviti u kese da se još  malo ohladi u zamrzivaču oko 30 minuta.
  3. Razviti prvu lopticu što tanje i premazati margarinom i saviti na oklagiju pa preseći na pola pa presaviti testo da dobiješ mali paketić staviti u zamrzivač.
  4.  Može ostati da se zamrzne ili razviti i koristiti ga po želji. Možete praviti rolnice sa kulenom, kiflice sa kačkavaljem i trougliće sa sirom.
  5. Peći na 220 stepeno 25-30 minuta.

                                PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU