Četiri namirnice idealne za sve koji su na dijeti: Evo šta im je zajedničko

Kristina LJubisavljević

01. 06. 2023. 000000 17:30

Foto: Shutterstock

Dijeta sa visokim sadržajem proteina je, prema rečima nutricionista, veoma efikasna jer povećava osećaj sitosti, čime se smanjuje ukupni unos kalorija, a sve uz očuvanje čiste telesne mase.

Oni objašnjavaju da 25-30% dnevnih kalorija treba da dolazi iz izvora proteina, a dali su i preporuke namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu ako želite da smršate.

Jaja

Jedno jaje ima šest grama proteina i oni se smatraju "najboljim visokoproteinskim doručkom za gubitak masti".

"Bilo da je vaš cilj povećanje mišićne mase, što takođe ubrzava i metabolizam, ili samo sagorevanje masti, jaja bi trebalo da budu glavni deo vaše ishrane", objasnila je dijetetičarka Dženet Kimsal.

Grčki jogurt

"Druga dobra opcija za doručak je grčki jogurt, jer ovaj mlečni proizvod ima malo ugljenih hidrata i visok sadržaj proteina", rekla je dijetetičarka Brenda Peralta.

To je takođe i odlična užina, jer jedna šolja grčkog jogurta obezbeđuje 15-20 grama proteina. Uparite ga sa granolom, bobičastim voćem ili čia semenkama za hranljivu užinu.

Piletina

"Posno meso, uključujući piletinu, ćuretinu i ribu, je odlična opcija za unos proteina, jer većina kalorija u nemasnom mesu dolazi direktno iz proteina", objasnila je Alison Heris. 100 g pilećih prsa sadrži oko 31 gram proteina, sa samo 165 kalorija.

Losos

Slično kao i piletina, losos nudi veliku količinu proteina, i prepun je zdravih masti.

Heder Henks, registrovani dijetetičar, rekla je kako je masna riba poput lososa "odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina D", koji "pomaže u smanjenju upale, reguliše imunitet i podržava varenje", a sve to može pomoći u gubitku kilograma.

Ona preporučuje da probate salatu od lososa sa povrćem sa malo ugljenih hidrata za ručak, kako biste podstakli osećaj sitosti, povećali nivo energije i poboljšali varenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU