Kako da prepoznate da brašno više nije za upotrebu: Obratite pažnju na ove stvari

Jelena Knežević

10. 06. 2023. 000000 15:30

Foto: Shutterstock

Ukoliko ne provodite puno vremena u kuhinji ili ne spremate često jela sa brašnom, sigurno ste se zapitali koliko dugo može da stoji otvoreno i bude bezbedno za upotrebu.

Brašno je prerađena namirnica, koja sadrži manji procenat vlage. Najbolje bi bilo upotrebiti ga od 6 do 8 meseci nakon datuma ispisanog na ambalaži, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4 do 6 meseci nakon istog.

Rok trajanja možete prodižiti tako što ćete ga držati u frižideru ili u zamrzivaču. Recimo, čuvanjem brašna u frižideru možete mu prodižiti rok i do godinu dana, a držanjem u zamrzivaču i do dve-tri godine.

Takođe, potrebno je da obratite pažnju i na vrstu brašna - obično belo traje najduže, dok ono od celog zrna ili integralno ima nešto kraći rok.

Kako prepoznati da se brašno pokvarilo?

Jedan od najčepćih pokazatelja jeste užegao miris. Ako primetite da je brašno poprimilo taj miris, trebalo bi da ga bacite. Takođe, nesumnjiv pokazatelj jeste promena boje ili plesan. Nije neobično i ako uočite moljce. koji su takođe jedan od pokazatelja.

Toplota i sunčeva svetlost mogu negativno da utiču i pokvare brašno pre vremena i datuma utisnutog na pakovsnju.

Zato bi trebalo da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU