Kako uneti vitamin E u dnevnu rutinu nege kože: Evo gde možete da ga pronađete u hrani

Kristina LJubisavljević

18. 06. 2023. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Vitamin E se često pominje zbog mnogih prednosti koje pruža koži, posebno u hidratantnim suvim delovima. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i skladišti se u sebumu kože i pomaže koži da zadrži vlagu.

- Vitamin E pruža dve prednosti. Veoma je hidratantni molekul jer ima mogućnost da apsorbuje vodu. To može biti od velike pomoći za niz kožnih poremećaja. Pomaže u različitim vrstama obnove ćelija od oštećenja od sunca do podrške zarastanju ožiljaka ili opekotina - objašnjava dermatolog Ava Šamban

Optimalan način da dodate vitamin E u svoju dnevnu rutinu

Ne samo da vitamin E pruža koži vlagu, već je i štiti od slobodnih radikala, podstiče proizvodnju kolagena i poboljšava cirkulaciju, a sve to održava kožu živom i nahranjenom.

- Najbolji način da se koristi je u kombinaciji sa vitaminom C, tako da često preporučujem serume koji sadrže i jedno i drugo. U idealnom slučaju, trebalo bi da nanesete vitamin E na čistu kožu za najbolje rezultate. Operite lice, nanesite serum, a zatim krema za sunčanje ide na vrh - rekao je dermatolog i saradnik Američkog društva za kozmetičku dermatološku hirurgiju dr Nkem Ugonabo za Žensko zdravlje.

Imajte na umu da telo proizvodi vitamin i E iz hrane. U svoje obroke možete dodati orašaste plodove, semenke, cela zrna, spanać, avokado i maslinovo ulje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU