Kako se pravi BOZA? Čine je neobični sastojci, a recept je star vekovima
Foto: Profimedia
Najčešće se konzumirao leti, jer ne postoji ništa bolje od hladne boze kada su napolju vrućine. Pravi se od sastojaka neobičnih za sok, kao što su brašno i kvasac, ali ukus je zaista neverovatan. Podsetite se detinjstva i napravite ukusan sok od boze koji će oduševiti i novije generacije.
Sastojci:
- 5 l vode
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika običnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 400 g šećera
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim u posudi razmutite brašno sa malo vode (vodite računa da nema grudvica), pa sipajte dobijenu smesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Kvasac promešajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte proceđenoj tečnosti. Čuvajte u frižideru.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU