Kako se pravi BOZA? Čine je neobični sastojci, a recept je star vekovima

Kristina LJubisavljević

19. 06. 2023. 000000 17:00

Foto: Profimedia

Najčešće se konzumirao leti, jer ne postoji ništa bolje od hladne boze kada su napolju vrućine. Pravi se od sastojaka neobičnih za sok, kao što su brašno i kvasac, ali ukus je zaista neverovatan. Podsetite se detinjstva i napravite ukusan sok od boze koji će oduševiti i novije generacije. 

Sastojci: 

  • 5 l vode
  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika običnog brašna 
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 400 g šećera

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim u posudi razmutite brašno sa malo vode (vodite računa da nema grudvica), pa sipajte dobijenu smesu u ključalu vodu. Kuvajte uz povremeno mešanje nekih pola sata. Kvasac promešajte sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte u vodu sa brašnom i promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procedite, a u šerpu stavite šećer i prelijte sa 1/2 l vode. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa kada se ohladi dodajte proceđenoj tečnosti. Čuvajte u frižideru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU