Beba može da plače u maminom stomaku, a razlog je iznenađujuć

Kristina LJubisavljević

22. 06. 2023. 000000 16:00

Foto: Shutterstock

Bebe uče one veštine koje su im potrebne u prvim anima nakon rođenja, a istraživanja pokazuju da čak uče i kako da plaču.

U majčinom stomaku, beba je okružena amnionskom tečnošću (plodovom vodom) koja ga pouzdano štiti od virusa, bakterija, spoljašnjih iritacija i svih vrsta nevolja. Bebama je udobno i lepo u maminom stomaku, ali zašto onda plaču?

Međutim, plač nisu samo suze. One će se pojaviti kod bebe samo mesec i po dana nakon rođenja. Snimci sa ultrazvuka pokazuju da beba daje jasne znake da plače i bez suza: mršti se i pravi karakterističnu grimasu, otvara usta i trza bradu kao da isprekidano grčevito uzdiše, kao da jeca, i zastaje dok izdiše, kao da se smiruje.

Za ovaj fenomen naučnici su smislili poseban termin - "neonatalni plač". Razlikuje se od plača nakon rođenja po tome što beba još uvek ne zna da pravi zvukove. Inače, u jednom slučaju, studija je pokazala da je dete počelo da plače u trenutku kada je počeo porođaj - to je bila njegova reakcija na pojavu kontrakcija i nelagodnost povezane sa njima.

Plakanje je veoma važna veština u prvom periodu za bebe. Da biste plakali, potrebno je da nekoliko sistema tela istovremeno radi nesmetano. Na kraju krajeva, i mišići i disanje su uključeni u plač. Stoga je plakanje važna prekretnica u razvoju fetusa. Ova sposobnost znači da njegov mozak, nervni sistem rade i razvijaju se kako treba, bez odstupanja.

"Plač je mehanizam preživljavanja u bukvalnom smislu te reči. On garantuje da će dete biti u stanju da jasno stavi do znanja da je bolesno, da mu je neprijatno, da mu je potrebna pomoć", kažu naučnici.

Beba savlada plač kao veštinu već u 20. nedelji unutarmateričnog razvoja. U ovom trenutku ona već zna kako da koordinira respiratorne pokrete, pomera vilicu, podrhtava bradom, ispruži jezik i guta. Još jedan znak je i to da prevremeno rođene bebe znaju da plaču. Čak i one bebe koje su rođene u 24. nedelji već mogu da ispuštaju odgovarajuće zvuke i reaguju na buku iz okoline.

Majka ne može da oseti bebin plač u stomaku, za razliku od bebinog štucanja. To se može videti samo na ultrazvuku, ali verovatnoća da ćete uspeti da uhvatite ovaj trenutak je mala.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU