Ukusnije od rolata: Rolnice sa makom - Kombinacija mekanog testa i bogatog fila osvaja na prvi zalogaj (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

27. 06. 2023. 000000 15:00

Foto: Youtube/printscreen/ Food Wishes

Donosimo vam recept i tradicionalnu poljsku poslasticu od slatkog testa. Reč je o rolnicama sa makom, koje se premazuju belom glazurom. Originalan kolač se peče u celosti, pa tek onda seče, ali i ovako je preukusna. 

Sastojci: 
 Za testo:

  • 1/2 šolje mleka
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1,5 šolja brašna
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike neslanog putera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

 Za fil od maka:

  • 3 kašike neslanog putera
  • 1/4 šolje mleka
  • 1/4 šolje meda
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike vode
  • 1,5 šolja maka

 Za glazuru:

  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1-2 kašike mleka

Priprema
U toplo mleko dodajte kvasac i brašno (1/2 šolje) i dobro sjedinite. Ostavite da odstoji nekih pola sata. Zatim dodajte žumanca, šećer, puter koji ste istopili, so i vanilu. Mutite dok se ne sjedini. Zatim dodajte preostalo brašno i nastavite da mutite dok se ne formira testo. Zatim još nekih minut mesite rukom, pa dodajte još malo brašna ako je potrebno. Prebacite ga u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 2 sata. U šerpu stavite puter da se istopi, pa dodajte mleko, šećer, med i vodu. Kuvajte na jačoj vatri dok ne krene da ključa, pa dodajte mak. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, nekih 5 minuta. Ohladite na sobnoj temepraturi. Testo razvucite u tanak praovugaonik i premažite smesom od maka. Urolajte i isecite na parčiće. Poređajte na tepsiju koju ste obložili pek papirom, ostavite da odstoje još 5 minuta, pa premažite vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20-25 minuta. Pomešajte šećer u prahu i mleko, pa premažite rolnice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU