Mnogi nisu znali: Evo u čemu je razlika između braon i belih jaja

Kristina LJubisavljević

01. 07. 2023. 000000 19:00

Foto: Profimedia

Da li njihova boja utiče na vaš izbor? Možda kupujete bela jaja jer ste odrasli na njima, ili ste negde čuli da su jaja sa tamnijom ljuskom zdravija?

Bela i braon jaja definitivno izgledaju drugačije, primetićete razliku u ceni, ali da li se razlikuju po sadržaju?

Razlika između braon i belih jaja

Kada je reč o njihovoj boji, razlika je u vrsti kokoške. Najčešće, one sa belim perjem polažu bela jaja, dok one sa crveno-braon perjem polažu braon. Možda niste čuli ranije, ali postoje vrste pilića koji polažu jaja i u plavoj boji.

Da li su braon jaja bolja od belih?

Boja jajeta nije indikator kvaliteta. Kada je u pitanju ukus i ishrana, nema razlike između belih i braon jaja. Iako su braon jaja često skuplja, ona nisu bolja za vas u odnosu na bela. Razlika u ceni je delom marketinški trik, delimično zbog toga što su ženke sa crveno-braon perjem veće od onih sa belim perjem, jer jedu više, a poljoprivrednici moraju nekako da upotpunjuju rastuću potrošnju hrane i povećaju njihovu cenu.

Da li su braon jaja mnogo čvršća?

Ako ste ikada primetili da se neka jaja teže razbijaju nego druga, to je zbog godina starosti kokoške, a ne zbog boje samog jajeta. Mlađe ženke imaju tendenciju da snesu jaja sa jačom ljuskom, dok starije kokoške snose jaja sa mekšom ljuskom. Ovo važi i za bela i braon jaja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU