Napravite LETNJI AJVAR: Bez kuvanja i pečenja

Kristina LJubisavljević

30. 06. 2023. 000000 12:00

Foto: Profimedia

I ako sada nije sezona pravljenja zimnice, postoje oni koji su ostali bez omiljenog crvenog namaza - ajvara. Pošto cene paprika i paradajza još nisu dovoljno niske, a ako vam se baš jede ajvar i ne želite kupovni, mi vam nudimo pravi letnji recept. Super je što ne morate prethodno da pečete paprike, niti da kuvate, jer ovaj ajvar je spreman brzo, a neverovatno je ukusan. 

Sastojci:

  • 1 kg paradajza
  • 2 kg paprika
  • 2 glavice belog luka
  • 3 ljute paprike
  • so i šećer po ukusu 

Priprema:

Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta, pa kratko blanširajte i onda skinite kožicu. Zatim dobro izblendirajte. Običnu i ljutu papriku isto zasecite, pa kratko blanširajte u vreloj vodi i takođe skinite kožicu i uklonite semeke, pa izblendirajte. Ako imate mašinicu za meso provucite papriku i paradajz, kao i očišćene čenov belog luka. Ako nemate sve to sjedinite u blenderu, dobro promešajte, pa dodajte so i šećer. Ponovo promešajte i sipajte ajvar u sterilisane tegle. Ako želite dodajte začin po želji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU