Kako Italijani prave punjene paprike? Jedna namirnica potpuno menja ukus domaćem receptu

Kristina LJubisavljević

05. 07. 2023. 000000 10:00

Foto: Shutterstock

Svaka domaćica ima svoj recept za punjene paprike, a u mnogim zemljama se spremaju na različite načine. Svako ima svoj trik sastojak koji ih čini mnogo ukusnijim, a možemo reći da Italijani spremaju najbolje. Ako volite njihovu kuhinju garantovano će vam se dopasti i ovaj recept za punjene paprike. Oni koriste parmezan i mocarelu, ali i pinjole. Srpske domaćice retko koriste pinjole kada kuvaju, ali ove jestive semnke bora čine svako jelo apsolutno neodoljivim. 

Sastojci: 

  • 4 velike crvene ili zelene paprike 
  • 1 veliki crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika origana
  • 1/2 šolje pinjola
  • 300 g mlevenog mesa 
  • 1/2 šolje pirinča
  • 1 jaje
  • 2 kašike paradajz pirea 
  • 1/2 šolje sveže mente
  • 1 veza peršuna 
  • 200 g mocarela sira
  • 100 g parmezana

Priprema:

Paprike operite, pa presecite na pola. Izvadite semenke i peteljku, pa premažite maslinovim uljem, spolja i unutra. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. U tiganju na malo ulja propržite seckani crni i beli luk, kao i origano. Kada luk omekša dodajte pinjole i kratko ih tostirajte. U posudi pomešajte mleveno meso, luk sa pinjolama, pirinač koji ste prethodno skuvali, paradajz pire, sekcanu nanu i peršun, parmezan i jaje. Začinite po želji i sve dobro sjedinite. Napunite paprike, pa pospite rendanom mocarelom i pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 45 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU