Redovna konzumacija oraha može pomoći u smanjivanju rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti: Nova studija došla do neverovatnih zaključaka

Jelena Knežević

07. 07. 2023. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Naučnici  Škole javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti došli su do zaključka da ljudi koji redovno jedu orahe imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Oni su pratili 3.023 osobe (oba pola) tokom 20 godina i upoređivali njihovo zdravlje sa načinom ishrane. Orasi jedan od najboljih izvora omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, koja pozitivno utiče na zdravlje srca i mozga, ali i na usporavanje procesa starenja. Što podrazumeva da oni su oni koji su ih redovno konzumirali, bili znatno boljeg zdravlja u poznijem dobu.

Jedna šaka oraha prava je riznica hranljivih sastojaka. Ovi orašasti plodovi obiluju antioksidansima, magnezijumom, proteinima i vlaknima.

"Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne uticaje na zdravlje, kao što je bolji kvalitet ishrane, posebno ako su jeli orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba", objašnjava dr Lin M. Stefan, profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja Univerziteta u Minesoti.

Redovna konzumacija oraha pozitivno utiče na smanjenje masnih naslaga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU