Meksički sos koji je obišao svet: Kako se pravi GVAKAMOLE?

Kristina LJubisavljević

09. 07. 2023. 000000 07:30

Foto: Shutterstock

Gvakamole je jednostavni prilog koji se može mazati na hleb ili tortilja čips, ili poslužiti kao salata uz meso ili ribu. Gvakamole se pravi lako, od samo par sastojaka, a može da stoji jedan dan u frižideru. Obožavamo ga zbog bogatot ukusa avokada, lagane kiselosti limuna i aromatičnog korijandera. Evo kako se pravi gvakamole!

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 limun 
  • 1 mladi luk
  • 1 mali paradajz, isečen na kockice
  • 1 čen belog luka, zgnječen
  • so i biber po ukusu
  • sveži korijander

Recept:

Isecite avokado na pola i uklonite koštice. Izvadite meso avokada kašikom i stavite u činiju. Dodajte sok od limuna preko avokada da biste sprečili da potamni, i dali mu svež ukus. Uz pomoć viljuške izgnječite avokado dok ne dobijete gušću pastu.

Dodajte seckani mladi luk, paradajz isečen na kockice i izgnječeni beli luk u činiju sa avokadom. Sve sastojke dobro izmešajte dok se ne sjedine.

Probajte gvakamole i posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, možete dodati i seckani korijander za svež ukus. Poslužite gvakamole odmah sa tortilja čipsom ili u kombinaciji sa drugim meksičkim jelima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU