Sve prednosti joge za decu: Aktivnost koja može pozitivno uticati kako na telesno, tako i na mentalno zdravlje najmlađih

Jelena Knežević

12. 07. 2023. 000000 17:00

Foto: Shutterstoc

Joga se ne preporučuje samo odraslima, već je poželjno da je praktikuju i deca. Vežbe za mališane izvode se na isti način kako to čine odrasli, samo je važno da se rade ispravno, ističu stručnjaci.

Ova aktivnost poboljšava telesno i mentalno zdravlje najmlađih i dobro utiče na njihov razvoj. Jača snagu, stabilnost i koordinaciju pokreta, a doprinosi i boljoj koncentraciji i pamćenju.

Istraživanja su pokazala da ovakav vid rekreacije pomaže i kod poremećaja pažnje hiperaktivnih mališana i onih sa autizmom.

Joga mora da bude zabavna kako bi joj se mališani rado vraćali. Stvorite prijatno okruženje, u čemu mogu da vam pomognu igračke ili gledanje snimaka na internetu.

Od joge možete napraviti igru, samo ako ste dovoljno kreativni. Iskoristite razne poze i osmislite priču o njima, pa njihovo izvođenje propratite ispuštanjem životinjskih zvukova. Prvo vi uradite vežbu, pa naučite decu da je ponove. Pokušajte i sa tehnikama disanja i meditacijom i posmatrajte kako vaš mališan reaguje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU