Od koje godine bi dete moglo da radi kućne poslove: Važno je da ih uključite u domaćinstvo

Kristina LJubisavljević

19. 07. 2023. 000000 10:00

Foto: Shutterstock

Vaši mališani mogu da učestvuju u svakodnevnim poslovima, kao što je sređivanje kuće. Ovo su prilike kada se deca uče dobrim navikama i vaspitanju koje uz to pozitivno utiču na njihov trazvoj. Stručnjaci smatraju da već oko svog trećeg rođendana dete počinje da se ugleda na svoje roditelje kada je reč o životu u domaćinstvu. Oni tada već primećuju kako se briše prašina, da mama meša testo za torte, priprema salatu... Evo kako i kada da ih uvedete u kućne poslove.

Uči se od malih nogu! Period koji deca provedu u ulozi maminih ili tatinih malih pomoćnika je veoma kratak. Ako sada detetu dodelite jedan zadatak, ono će ga usvojiti i ustaliti, dobiće informaciju da svako mora da uradi nešto kako bi domaćinstvo nesmetano funkcionisalo.

U početku, naravno detetu treba pomagati i voditi računa koje poslove ono sme da obavlja. Tako, na primer, možete da ga naučite gde da stavi prljavo posuđe koje će preneti od trpezarijkog stola do kuhinje. Ovaj savet naročito ima smisla u timskom radu. Roditeljski uzor deluje kao dodatni motivacioni podsticaj.

Kod kuće se stiču prve navike koje su potrebne u školi i kasnije - dete koje je naviklo da obavlja svoje dužnosti u kuči, imaće manje poteškoća sa obavezama u školi. Tako će razumeti da ponekad mora da radi stvari koje možda i ne voli da radi – to će mu kasnije pomoći u domaćim zadacima, tvrde stručnjaci.

Rutinski poslovi poput sređivanja kuće mogu da budu zabavni ako im tako pristupite: na primer, recite deci da sakupe sve stvari u određenoj boji ili obliku, ili uvedite trik kao na primer "Koliko igračaka možete da odložite dok brojite do deset". To daje mališanima podsticaj da rade stvari koje će im biti važne kada odrastu.

Korisna su i porodična planiranja, sedite zajedno i navedite zadatke koje treba obaviti i rasporedite ih tako da odgovaraju svakom detetu, odnosno njegovom uzrastu. Decu treba stalno podsećati na njihova zaduženja i odgovornost, pa čak i kada imaju osam ili devet godina, i ne budite štedljivi sa komplimentima kada urade svoje obaveze. Treba ih naučiti da svakodnevne poslove svi moraju da obavljaju jer su deo porodice, ali isto tako neće biti greška ako ih nekada nagradite za, na primer, čišćenje lišća ili snega sa automobila.

Ovo su poslovi za decu od tri godine: odlaganje peškira i krpa za pranje, čišćenje igračaka, brisanje prašine sa nameštaja, pranje povrća u sudoperi, ređanje voćki na kolačima. Mališanu iznad pete godine možete da zadate da isprazni smeće, izvadi sudove iz mašine, zaliva biljke, sortira čarape, nahrani ljubimca, pregleda poštansko sanduče, postavi sto, namesti svoj krevet, pokupi lišće u dvorištu, pomaže u kupovini...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU