Šta se krije iza čuvene rime "nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo": Sujeverje na venčanjima staro više od dva veka

Kristina LJubisavljević

19. 07. 2023. 000000 12:00

Foto: Shutterstock

Sigurno ste čuli za vekovima staru frazu „nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo".

Istorija iza rime

Ova rima datira iz viktorijanske Engleske i čini se da označava istovremenu nadu u kontinuitet i novi početak, piše Brides. 

- Odnosi se na stvari koje bi mlada trebalo da nosi na dan venčanja u nadi da će imati uspešan brak. Ovo datira iz Lankašira u Engleskoj, kasnih 1800-ih - objašnjava organizator venčanja Dženet Tavares.

Nešto staro

„Nešto staro“ treba da predstavlja najbolje u životu para koji nije u braku i nameru da se to unese u brak. Ovo često uključuje komad nakita koji nose nevestina majka, baka ili tetka.

Nešto novo

„Nešto novo“ je sve o novom životu koji će par započeti zajedno. Obično može uključivati poklon mladoženje ili mladoženjine porodice, ali može uključivati i sve durog, od novog komada odeće do novog svadbenog dodatka.

Nešto pozajmljeno

„Nešto pozajmljeno“ je malo sujevernije, što ukazuje na ideju da će pozajmljivanje stvari od srećno udate žene preneti sreću te žene na novu mladu. To može biti ukosnica ili nakit.

Nešto plavo

Plava boja predstavlja „vernost i čistotu ljubavi“. Takođe je bila popularna boja za nošenje pre trenda bele venčanice.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU