Ako pečete hranu u aluminijumskoj foliji, ovo morate znati: Pojedini začini mogu promeniti ukus, pripazite na ove stvari

Jelena Knežević

23. 07. 2023. 000000 15:00

Foto: Shutterstock

Mnoge domaćice u rernu stavljaju belo meso, piletinu ili povrće zajedno sa aluminijumskom folijom. Alu folija pomaže da se namirnice bolje peku u sopstvenom soku i začinima, smanjuje količinu ulja koja se inače dodaje i ostavlja manje zamašćene plehove.

Ali, i pri ovoj upotrebi folije morate biti obrazrivi:

- Bez obzira na metod pripreme hrane koji koristite, ključno je osigurati da folija ne dođe u kontakt sa hranom koja sadrži dosta soli ili kiseline poput limuna, sirćeta ili soka od paradajza - objašnjava Stiven Čavez sa Instituta za kulinarstvo za sajt Martha Stewart.

Tehnolog Ali Mening naglašava da ovi sastojci mogu izazvati nepovoljnu reakciju u kontaktu sa aluminijumskom folijom, menjajući ukus hrane. Takođe, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što predstavlja potencijalni rizik po zdravlje.

Osim toga, namirnice sa visokim sadržajem soli i kiseline mogu da izazovu oslobađanje aluminijuma i njegov prelazak u hranu, što može biti veoma rizično.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU