3 SAVRŠENA SOSA ZA ŠPAGETE: Prave se bez kuvanja, idealni za vrele letnje dane (RECEPT)

Magazin Praksa

06. 08. 2023. 000000 13:30

Photo: Shutterstock

PESTO

Svež ukus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog sosa.

Sastojci:

1 mali češanj češnjaka
1/2 žličice košer soli
2 žlice prženih pinjola
85 g svježeg lišća bosiljka
1/2 šolje parmezana
3/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Upotrebiti stranu kuvarskog noža da zgnječite češanj belog luka, dodajte soli. Prebacite ga u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Drobite dok se ne formira pasta. Zatim dodajte sveže listove bosiljka, miksajući dok se skrot ne usitne.

Dodajte parmezan i nastavite dok se sve ne sjedini i pretvori u pire.

Prebacite sve u činiju i polako dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i začinite solju. Čuvajte pesto u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.

KAPREZE

Pretvoriti Kapreze salatu u jelo od testenine je tako jednostavno. Sve što vam je potrebno je da pomešate svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, belim lukom, čeri paradajzom, komadićima sira "burrata" ili "mozzarella" i svežim bosiljkom. 

Sastojci:

1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 tanko narezana češnja belog luka
1/2 kašičice krupne soli
1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
450 g kuvane i oceđene testenine (najbolje pene, fusili)
nekoliko čeri paradajza
450 g burate ili mocarela sira
Mali listići bosiljka

Priprema:

Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, so i biber u velikoj činiji. Ubacite kuvanu i oceđenu testeninu. Iseckajte paradajz i sir pa i njega pospite po testenini. Ukrasite listićima bosiljka i dodajte još malo bibera.

KREMAST SOS SA DIMLJENIM LOSOSOM

Sosevi za testeninu zaista biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomešajte vruću testeninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svežim koprom i dimljenim lososom i letnja večera je spremna za onoliko koliko testenini treba da se skuva! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne ukuse kapara i lososa.

Sastojci:

340 g farfalla (testenina s leptir mašnom)
Krupna so i meveni biber
1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan
55 g krem sira, izrezan na male komade
1/4 šolje svežeg kopra
110 g dimljenog lososa, iseckanog na komade veličine zalogaja

Priprema:

U al dente skuvanu testeninu dodajte krem sir, kopar i losos. Sve dobro promešajte i dodajte 1/2 šolju vode iz one vode u kojoj ste kuvali jesteninu kako bi se napravio redak sos koji oblaže farfale (sami procenite koliko je vode potrebno). Lagano začinite solju i biberom.

Prijatno!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU