Baka Jeline rolnice-kiflice ukusnije od peciva u pekari: Dekorativne i tako slasne - Od pogleda kreće voda na usta (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

09. 08. 2023. 000000 08:30

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za neodoljivo lisnato testo. Vraćaćete mu se iznova i iznova.

Potrebno je:

  • 20 gr svezeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml mlakog mleka
  • 1 puna kašika kisele pavlake
  • 3 kašike ulja
  • 550 gr brasna
  • soli malo
  • 150 gr sira
  • kockica maslaca
  • susam
  • krupna so

Priprema:

  1. U vanglu staviti kvasac, šećer i malo mleka, pa izmešati da kvasac nadođe. Dodati ostatak mleka, pavlaku, ulje, brašno, so i zamesiti glatko testo. Testo treba biti srednje tvrdo. Pokriti krpom da odstoji oko pola sata.
  2. Istresti na sto koji ste pobrašnjivili. Obraditi testo rukama i podeliti na manje loptice i staviti na kraj i pokriti da odstoje oko 15 minuta.
  3. Sir i maslac (ili margarin) dobro izjednačiti. Svaku lopticu razviti na stolu, što tanje u pravougaonik, pa je premazati sirom i maslacem. Uviti u rolat i ređati u pleh.
  4. Svaki rolat oštrim nožem iseći na koso gore-dole kao kiflice. Ostaviti da narastu pokrivene pa premazati zumancetom i posuti susamom. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU