Poslastica samo za iskusne domaćice: Domaća alva po proverenoj recepturi naših baka (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

14. 08. 2023. 000000 11:00

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za domaću alvu. Recept samo za iskusne, spretne i brze domaćice.

Potrebno je:

  • 400 gr šećera
  • 350-400 gr susama
  • 1 puna kašike brašna
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1-2 vanilin šećera

Priprema:

  1. Susam sipajte zajedno sa brasnom u veći pleh, pa ga malo prepecite u rerni koliko da dobije krem boju, mnogo je ukusnije može i ovako pa ga prohladite. Kad se prohladi sameljite ga u nekom blenderu ili mašini za kafu.
  2. U šećer sipajte vodu, dodajte vanilu i kuvajte da se lepo uspinuje. Jednu po jednu kašiku ubacujte mlevenu pastu i brzo mešajte žicom. Brzo se steže pa morate biti brzi i jaki u ruke. Kalupi moraju biti spremni i obavijeni pek papirom koji visi preko kalupa.
  3. Cim sve izjednačite sipajte brzo u kalupe. U sredinu možete ubaciti čokoladu rastopljenu. Pokrite sa papirom koji visi preko, pa pritisnite malo rukama da slegne. Ostavite da se ohladi, pa u frizider.
  4. Okrenite naopako kalupe sklonite hartiju, pa secite po želji. Mi smo pogrebali šerpu i pokupili sve sto nam se prosulo po stolu i steglo. Prelepa je.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU