Jelo od 200 dinara koje je zaludelo internet: Napravite ŠAKŠUKU za samo 10 minuta (RECEPT)

Isidora Čolaković

14. 08. 2023. 000000 15:00

Foto: Shutterstok

Ako pratite gastro blogere na Instagramu uvereni smo da vam nije promaklo da je sve popularniji specijalitet šakšuka - jelo od povrća i jaja, koje ne samo da je ukusno, već je i vrlo fotogenično zbog jarkih boja.

Reč je o orijentalnom specijalitetu koje je popularno u Turskoj, na Bliskom Istoku i Izraelu, a originalno vuče poreklo iz Tunisa. Priprema se veoma brzo i jednostavno, a rezultat ne može da ne bude spektakularan.

Takođe, veoma je zdrav, a možete ga služiti i kao doručak ili lagani ručak ili večeru. Veoma podseća na naš satraš (bećarac) sa malo drugačijom pripremom.

Sastojci:

1 veća paprika

1 glavica crnog luka

400 grama seckanog paradajza

4 do 6 jaja

2 bela luka

1 kašičica mlevene paprike

1 kašičica šećera

so, biber

maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju, pa ubacite sitno iseckani crni luk. Kratko dinstajte, pa dodajte iseckaniu beli luk, a potom i papriku iseckanu na kockice. Kada paprika omekša, dodajte paradajz, začine i šećer i ostavite 10-ak minuta da se krčka.

Ubacite jedno po jedno jaje, kao kada pravite jaje na oko, i vodite računa da vam se ne razlije žumanac. Poklopite tiganje i ostavite 10-ak minuta na vatri. Ono što je važno jeste da se sos od paradajza i paprike ne zalepi za dno tiganja, te vodite računa o temperaturi ringle.

Kada je gotovo, pospite peršunom ili bosiljkom, a ako želite da dodatno obogatite ovaj specijalitet možete dodati i malo parmezana ili narendati sir preko. Služite uz prepečeni hleb.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU