Baka Jelin specijalitet koji ćete pojesti u slast: Slana hrskava lepeza od tikvica i pavlake sa bešamel sosom - Jelo za svako doba dana (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

23. 08. 2023. 000000 09:20

Foto: ATA images

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za slanu hrskavu lepezu. Kombinacija ukusa će se dopasti svim generacijama, a idealno je jelo za svako doba dana.

Potrebno je:

  • 1 veća tikvica
  • so, ulje
  • 3 kasike kukuruznog brašna
  • 2 kašike pšeničnog brašna
  •  malo slatke paprike
  • 2 jaja
  • 1 puna kašika kisele pavlake

Priprema:

  1. Tikvicu očistiti (ako je bas mlada nije potrebno). Iseći na tanje listove. Svaki list iseći na trakice, ali ne do vrha.
  2. Umutiti jaja i pavlaku, a brašna izmešajte sa slatkom paprikom.
  3. Tikvicu koja sad ima trakice uvaljati u brašna, pa u jaja i pavlaku.
  4. Pržiti  u dubokom ulju i vaditi na papirne salvete i dole i odozgo pritisnuti i pokupiti višak masnoće.
  5. Bešamel sos: sipati u šerpu 30 ml ulja, pa dodati punu kasiku brašna i sitno seckan beli luk da sve lepo porumeni. Naliti mlekom, pa mešati da se zgusne i provri. Sos mora da bude malo ređi. Dodati mirođije ili peršunov list sitno seckan i mleveni biber. Služiti uz lepeza tikvice i uzivati u neopisivom ukusu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU