Cvetna pogača po baka Jelinoj recepturi: Čarobnog ukusa i izgleda, nećete moći da joj odolite (RECEPT/VIDEO)

Jelena Knežević

27. 08. 2023. 000000 09:00

Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za cvetnu pogaču. Ne zna se da li je lepšeg ukusa ili izgleda.

Potrebno je:

  • 20 gr kvasca
  • kašičica šećera
  • 100 ml vode
  • 1 jaja
  • 300 ml mleka
  • malo soli
  • 700 gr brašna

Priprema:

  1. Izmrvi kvasac dodati šećer i sipati mlako i ostaviti ga da zapeni. U vanglu sipati kvasac, mleko, jaje,  ulje, brašno i so i zamesiti glatko testo. Ostaviti pokriveno 30 minuta da poraste. Istresti na sto pa  ga podeliti na 8 loptica i deveta ostaje malo veća.
  2. Loptice treba da budu oko 100 grama, a najveća 150 gr. Obraditi je u okrugle male loptice i pokriti 15 minuta. 
  3. Svaku lppticu pritisnuti štapicem za roštilj na sredini formirajući 8 trouglova. 
  4. Svaki mali trougao zaseci makazama, pa onda kao i ivice i malo skupiti kao na slici
  5. Najveću ružicu staviti u sredinu, ostale u krug. Pokriti da malo odmori pa premazati žumancetom posuti susamom i krupnom solju. Peci na 189 stepeni oko 40 minuta. Pokriti krpom da omekša. Uživajte!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU