NAJMEKŠI ČUPAVCI: Kolač za sve generacije - Zasladite se na najbolji način (RECEPT)

Jelena Knežević

02. 09. 2023. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Čupavci se jednostavno pripremaju i iako je potrebno malo strpljenja, ukus koji dobijete na kraju je zaista božanstven i neponovljiv.

Sastojci:

Za biskvit: 

  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za umak:

  • 350 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike šečera
  • 150 g margarina

Za valjanje:

  • 250-300 g kokosa

Priprema:

  1. Odvojite belanca od žumanca, pa potom umutite belnca sa polovinom od napomenute količine šećera u čvrst sneg i ostavite sa strane.
  2. Potom umutite i žumanca penasto sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom.
  3. Dodajte brašno i prašak za pecivo,a potom i mleko, pa umutite mikserom. 
  4. U to na kraju lagano umeštajte i sneg od belanca mešajući špatulom.
  5. Smesu izlite u nauljen pleh, pa pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. 
  6. Kada se prohladi, isecite na kocke željene veličine. 
  7. Potom napravite čokoladni preliv, tako što ćete izlomljenu čokoladu da stavite u šerpu sa mlekom, kakaom, šećer i margarinom i zagrevajte uz mešanje dok se ne rastopi.
  8. Kada se malo prohladi, kocke valjajte u topli umak tako da se namoče sa svih strana, pa ih spuštajte u tanjir sa kokosom. 
  9. Čupavce stavite u frižider da se stegnu, a potom se i poslužite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU