Hrskavi štapići od tikvica: Brz recept za večeru

Kristina LJubisavljević

05. 09. 2023. 000000 19:30

Foto: Šhutterstock

Potrebno je:

  • 2-3 tikvice
  •  1/4 šolje oštrog brašna
  •  šolja prezli
  • 1/4 šolje parmezana
  • jaje
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • kašičica sušene crvene paprike (krupno mlevene)
  • malo sušenog bosiljka ili origana

Operite tikvice, obrišite ih papirnim ubrusom, odsecite im krajeve i isecite na štapiće debljine oko centimetar. Ubacite ih u plastičnu kesu za hranu u koju ste stavili brašno i so, pa protresite da se brašno ravnomerno nahvata na tikvice. Na velikom plitkom tanjiru pomešajte beli luk u prahu, bosiljak ili origano, crvenu papriku, prezle i parmezan, a u drugom, dubokom, umutite jaje sa kašičicom vode.

Svaki komad tikvice brzo provucite kroz umućeno jaje, zatim nakratko kroz mešavinu začina, parmezana i prezli. Na dno pleha za pečenje prvo stavite pek-papir, pa rešetku, po kojoj ćete zatim rasporediti štapiće, praveći između njih razmak. Pleh ubacite u prethodno zagrejanu rernu i pecite štapiće oko 15 minuta, na 200 stepeni. Gotovi su kad dobiju zlatnosmeđu boju. Po želji, umesto navedenih začina možete da koristite i neke druge, po želji (ruzmarin, majčinu dušicu…).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU