Puž pogača sa pavlakom i mlekom: Kad je jednom napravite poželećete ponovo (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

07. 09. 2023. 000000 11:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 20 g kvasca
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml mleka
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 žumance
  • 3 kašike ulja
  • 4 lončeta od 200 g brasna
  • 100 g mekanog sira
  • kocka maslaca ili margarina omekšanog
  • susam
  • krupna so

Priprema:

Izmrviti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglu. Dodati mlako mleko, ulje, žumance pavlaku i brašno. 

Varjačom zamesiti mekše testo da bude glatko. Ostaviti da odmara 20 minuta, pa ga malo premesiti i razviti oklagijom u pravougaonik debljine za pola prsta.

Sir izmesati sa omekšanim maslacom. Preko razvijenog testa premazati sav sir, pa ga iseći na trake širine 6 cm.

Prvu traku uviti u krug, pa ga staviti na sredinu podmazane tepslije velicine 32 cm. Pokriti folijom i pokriti krpom da odmori 15 minuta. Premazati žumancetom u koji ste dodali malo mleka. Posuti semenkama i krupnom solju.

Peći na 180 stepeni C oko 40 minuta. Pečenu pogaču pokriti krpom da omekne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU