UNUTRA PENASTA, SPOLJA HRSKAVA: Sjajna pogača sa pavlakom i maslinovim uljem (RECEPT/VIDEO)

Isidora Čolaković

10. 09. 2023. 000000 11:00

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za preukusnu pogaču koja se lako priprema.

Pogača - sastojci:

1 kg brašna 
malo brašna za posipanje
20 gr svežeg kvasca, 1 kašičica šećera
malo soli
400 ml mleka
1 puna kašika kisele pavlake
2 kašike ulja, 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje, može i obično
seme suncokreta

Pogača - priprema:

Kvasac izmrviti u mlakom mleku i dodati šećer. Nadošli kvasac sipati u vanglu, sipati ostatak mleka, ulje, pavlaku i brašno. Dodati so i zamesiti fino, glatko testo. Ostaviti da odmara oko 30 minuta. Testo podeliti na dva dela veći i manji. 

Veći deo razvučemo u veći pravougaonik pa ga premazati uljem i uviti u rolat. Iseći  na rolatice oko 2 cm širine i ređati u podmazan pleh u krug. 

Razviti drugo testo takođe u pravougaonik pa donju polovinu iseći na trake. premazati uljem, pa i njega uviti u rolat. Uviti ga u krug pa ga staviti u sredinu.

Pokriti pogacu da naraste pa je premazati sa žumancetom i posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko sat vremena. Pred kraj pokriti folijom. Pečenu pogaču pokriti. Sjana, mirisna, vrhunska. Uživajte.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU