Koliko često treba da se umivamo? Dermatolozi imaju jedno mišljenje

Kristina LJubisavljević

11. 09. 2023. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Koliko često treba da perete lice? Dermatolozi imaju na umu "magični broj", ali prava učestalost pranja lica zavisi i od individualnih potreba vaše kože, koje mogu zavisiti od tipa kože.

Zašto je važno oprati lice?

- Čišćenje lica je ključno za održavanje zdravog izgleda i zdravog osećaja kože. Lice skuplja prljavštinu i ulja i ako se ne uklone mogu dovesti do iritacije i drugih problema sa kožom. Sve u svemu, koža bi bila prljavija, više suva, masnija i izgledala bi starije bez svakodnevnog čišćenja lica - kaže Anand Geria sertifikovani dermatolog, piše Evryday Health.

Koliko često umivati lice?

Dermatolozi bi se složili da je generalno dovoljno umivati lice dva puta dnevno.

- Kažem pacijentima da je važno da operete lice ujutru i na kraju dana - kaže dermatolog. Na taj način uklanjate nečistoće koje su se možda nataložile na koži tokom noći, a zatim uklanjaju prljavštinu, nečistoće i svu šminku ili proizvode koji se koriste tokom dana. Međutim, kako se napominje, ne postoje određene smernice.

Iako se preporučuje pranje lica dva puta dnevno čak i za pacijente koji imaju osetljivu kožu ili kožna oboljenja, neki dermatolozi savetuju samo jednom dnevno u određenim okolnostima.

Pravi način za pranje lica

Razmislite o svom tipu kože, navikama šminkanja i svakodnevnim aktivnostima - kaže Geria i objašnjava da sledimo ove korake:

  • Navlažite lice mlakom vodom.
  • Nanesite nežno sredstvo za čišćenje lica kružnim pokretima vrhovima prstiju, obraćajući dodatnu pažnju na T-zonu i liniju vilice.
  • Dobro isprati.
  • Osušite lice čistim peškirom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU