Brauni sa urmama: Pripremite zdravu varijantu mnogima omiljenog slatkiša

Kristina LJubisavljević

14. 09. 2023. 000000 17:30

Foto: Šhutterstock

Potrebno je:

  • 120 g crne čokolade
  • 80 g kikiriki putera
  • 3 kašike kakaoa
  • 8 velikih urmi
  • 250 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 70 g ovsenih pahuljica, samlevenih
  • prstohvat morske soli
  •  1/2 kašičice sode bikarbone
  • kašičica jabukovog sirćeta

Za dekoraciju:

  • kašika kikiriki putera

Na pari istopite čokoladu, pa je sklonite sa ringle i postepeno umešajte kikiriki puter koji treba da se rastopi. Urme, očišćene od koštica, prelijte vrelom vodom, pa im skinite koricu i sameljite. Nastavite da ih usitnjavate najmanjom brzinom, dodajući malo soli, mleko, pripremljenu čokoladu sa kikiriki puterom i na kraju jabukovo sirće. U smesu zatim postepeno dodajte kakao, brašno, sodu bikarbonu i samlevene ovsene pahuljice. Sipajte je u pleh obložen pek-papirom. Preko stavite pomalo kikiriki putera i štapićem ga razvucite, da napravite šare. Kolač pecite oko 25 minuta, na 180 stepeni, pa izvadite i sa papirom prebacite na rešetku da se dobro ohladi. Čuvajte ga u frižideru, prekriven folijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU