Slani rolat sa AJVAROM, KREM SIROM I ŠUNKOM: Kombinacija omiljenih ukusa za svako doba dana (RECEPT)

Jelena Knežević

21. 09. 2023. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Ovo je recept za jedan od najomiljenijih slanih rolata u našim krajevima. Poseban šmek mu daje ajvar, kao mali pečat srpske kuhinje. 

SASTOJCI

Za koru

jaja - 4 komada

brašno - 5 kašika

ulje - 2 kašike

voda - 2 kašike

ajvar - 3 kašike

kisela pavlaka - 1 kašika

so - pola male kašike 

prašak za pecivo - polovina kesice

Za fil

krem sir - jedno pakovanje

kisela pavlaka - ostatak čaše iz koje ste uzeli kašiku za koru

šunka - 200 grama

peršun - nekoliko listova

kuvana jaja - 2 komada

kačkavalj - 100 grama

kiseli krastavčići - 100 grama

PRIPREMA

Kao prvi korak odvojite belanca zasebno, pa ih umutite u smesu poput čvrstog snega. U drugoj posudi umutite žumanca, a onda im nakon toga dodajte ulje, ajvar, pavlaku i vodu.

Kad se sve lepo izmeša dodajte i brašno sa praškom za pecivo. Sipajte postepeni i sve vreme mešajte.

Sad je momenat da posolite, a onda nastavite da mešate i pridodajte i smesu od belanaca.

Nakon toga izlijte to u pleh obložen pek-papirom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ostavite da se peče sve dok ne dobije finu zlatnu nijansu.

Kad se to desi - uvijte u rolat u istom papiru na kom se kora pekla, a onda ostavite da se malo ohladi.
Izmešajte sir i pavlaku, a onda nakon toga kuvana jaja, šunku i krastavčiće, ali ih prethodno sve isecite na jako sitne komadiće. Možete i da izrendate.
Onda odmotajte koru i premažite je filom, da bi nakon toga preko nje stavili rendani kačkavaljem.

Sada ponovo urolajte, ali bez papira, pa onda umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se lepo ohladi.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK